Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Μοντιλιάνι η κοκκινομάλλα



 


Μια κολοκύθα πολύ όμορφη και τεράστια κάποια στιγμή  αγόρασα απ το δρόμο κοντά στον Πύργο, με έκανε να μπω σε πολλές σκέψεις.

Αρχικά να τη ζωγραφίσω με κάποια στολή απ τη Μυτιλήνη, μετά σκέφτηκα με κάποια κοπέλα απ το Μόναχο που φοράει ντιρλντ και κρατάει μπύρες, μετά τοπίο με Μυτιλήνη....

Κάποια στιγμή μου έρχεται ιδέα ότι αν φτιάξω ένα πρόσωπο αυτό πρέπει να έχει μακρύ λαιμό. Έτσι ήρθε η ιδέα για μια από τις ιδιαίτερες γυναίκες του Μοντιλιάνι με τον χαρακτηριστικό μακρύ λαιμό. Ψάχνοντας μου έκανε εντύπωση η κοκκινομάλλα και το αποτέλεσμα νομίζω έχει ενδιαφέρον.


 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Μηχανή Ελαιοτριβείου


 Στο μάθημα της ζωγραφικής στην αρχή της χρονιάς είχαμε για θέμα τις μηχανές.

Το καλοσκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω και επέλεξα μια μηχανή ελαιοτριβείου. Αυτή την είδα στο χωριό Αγία Παρασκευή Λέσβου και ανήκει στο μουσείο της Πειραιώς που έχει θέμα τον κύκλο της ελιάς.

Σ ένα νησί όπως η Μυτιλήνη, που έχει για κύριο λόγο το λιομάζωμα και ότι υπάρχει γύρω από αυτό, καθαρίσματα, λιπάσματα, μάζεμα ελιάς, αποθήκευση, άλεσμα, αξίζει ένα αφιέρωμα στις μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν πιο παλιές εποχές και βοήθησαν στη διαδικασία να βγαίνει το λάδι.

Η φωτογραφία που δούλεψα είναι δική μου απ την επίσκεψη εκεί αλλά αυτή τη φορά δεν έβαλα την παρουσία μου στο χώρο!!


Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Αφιέρωμα στο ποίημα Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καβάφη

 



Τις ημέρες του Πάσχα κάναμε έκθεση στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης αφιερωμένη στο ποίημα Ιθάκη του Αλεξανδρινού ποιητή Καβάφη.

Η ιδέα είναι να πάω να κοιτάξω τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει από το υπέροχο ταξίδι στην Αίγυπτο. έψαξα για τη καλύτερη που μπορούσα να βρω βάζοντας κάποια κριτήρια δικά μου. Έτσι σχεδόν βρήκα μια που ταίριαζε με αυτό που ήθελα να ζωγραφίσω. Επειδή όμως η γωνία της δεν μου άρεσε και τόσο, βρήκα μια αντίστοιχη στο διαδίκτυο που είχε ότι είχα σκεφτεί. Να βρίσκεται ο Νείλος που πάνω του ταξιδεύουν φελούκες και η έρημος.



Προτίμησα την δεύτερη φωτογραφία για να φανεί πως είναι το ποτάμι και από τις δυο όχθες και όχι η ιδέα της θάλασσας. απ το θαυμάσιο μπαλκόνι ένα ζευγάρι βλέπει να περνούν από μπροστά του φελούκες και στο βάθος διακρίνεται η Σαχάρα.



Δεντράκια για δώρα

 

Ήταν μια ιδέα της Ειρήνης να ξαναφτιάξω δενδράκια χωρίς κλαδιά και καρπούς για να χρησιμοποιούνται για όλες τις εποχές. Το σκέφτηκε πως θα είναι όμορφο δώρο για τις συναδέλφισές της. 

Η χρωματική απόδοση είναι σε πολύ παλ απόχρωση, για να μπορέσει να υποστηρίξει την ιδέα.